De toppers hebben ook voor kwartaal 2 in 2019 weer een weekend klimmen in de planning. Het wordt dit jaar waarschijnlijk de Vogezen. 

Het oostelijke deel van de Vogezen heeft de meeste cols en ook is hier het meeste hoogteverschil, daardoor is hier de meeste uitdaging te vinden voor sportieve fietsers. De pittige beklimmingen zijn rond de 5-12 kilometer lang met gemiddelde stijgingspercentages tussen 5 en 10%.
Aan de westkant van de hoogste toppen (ballons) lopen de beklimmingen wat geleidelijker omhoog dan aan de oostkant (Elzas). Hier daal je af naar het rijndal en zijn de hellingen een stuk steiler.

Over het algemeen is het op de kleine wegen in de Vogezen niet heel druk en er zijn ook een aantal uitdagende beklimmingen waar je amper auto’s tegenkomt. Op de bekendste cols zijn  tijdens het hoogseizoen meer auto’s en motoren.

Het hoogste punt van de Vogezen is de Grand Ballon met zijn 1424m hoogt

Mille Etangs / Duizend meren gebied

Dit gebied dat helemaal in het zuiden ligt (in de Haute-Saône) kenmerkt zich door veel kleine weggetjes, mooie intieme dalen en een enorm afwisselend landschap en “1000 meren“. Hier is amper verkeer en het asfalt is over het algemeen goed onderhouden. Een erg mooi fietsgebied binnen de Vogezen.

Wegdek

Op de meeste plekken in de Vogezen is het wegdek prima.
Toch kan er op de meer afgelegen kleine weggetjes het wegdek in mindere staat of kan er soms zand of gravel op de weg liggen.
Zeker de oogsttijd of na regen als er steile zand/gravelwegen op de weg uitkomen.
In dat soort periodes moet je echt extra opletten tijdens het fietsen.
De grote cols zijn over het algemeen “schoner” mede ook omdat daar meer verkeer is.
In de winter worden de meeste wegen goed sneeuwvrij gehouden, meestal is de sneeuw binnen een dag weg.
Er wordt wel alleen geschoven en niet gestrooid op secundaire wegen.

Fietsroutes / wielertochten

Cols van de Vogezen op Climb by Bike
Op RouteYou.com staan ook behoorlijk wat fietsroutes in de Vogezen.
Nog een aantal fietsroutes in de Vogezen op RouteYou
La Haute Fourche biedt een aantal GPS Fietsroutes aan.

Fietskleding

Houdt er rekening mee dat zeker op de hogere cols de temperatuur in het voor- en najaar een stuk lager kan zijn dan in de dalen.
Er kan op de hoogste punten behoorlijk wat wind staan en in het vroege voorjaar komt sneeuw boven de 1000 meter nog voor.
Daardoor kan de temperatuur op de ballons een stuk lager zijn dan verwacht. Neem dus voldoende lagen kleding mee (zelfde als voor de Alpen)

Zelf hebben we ook al even rondgekeken naar een aantal mooie routes met genoeg hoogtemeters om je niet te vervelen.

Route 1: Duizend Meren Vogezen (64,4 km)  een opstartrondje om de benen warm te draaien na een lange rit. Een rit langs de mooie meren van de Lorraine. Redelijk vlak, maar er moet ook geklommen worden (855 hm).

Total climbing: 985 m
Download

Route 2: Ballon d’Alsace (1171)-Ballon de Servance (1158) Twee Cols in de buurt, die moeten dus beklommen worden. Vanuit Saint Maurice sur M. naar de Ballon d’Alsace (9,1 km). Afdalen naar Giromagny en vanuit Plancher-les-Mines naar de Servance (13 km). Les Deux Ballon

Total climbing: 1858 m
Download

Route3: Pittige rit (112 km) over acht Vogezen-cols, waaronder twee dalers en twee niet zo bekende. Morbieux (803) – Vierge (1066) – Bramont (afdalen 956) – Rainkopf (1224) – Hahnenbrunnen (afdalen 1186) – d’Oderen (884) – Du Menil (621) – Mont de Fourche (620).

Total climbing: 2471 m
Download

Route 4: De koningenrit – Een zware rit (149 km) over de hoogste Vogezentop, de Grand Ballon (1342 m). En passant worden ook Ballon d’Alsace, Col du Hundsruck (748), Col Amic (825), Col d’Oderen en de korte, maar steile Col du Page (985) meegenomen. Totaal aantal hm 3330.

 

Total climbing: 3287 m
Download