Waarschijnlijk had je dit rondje al uit je geheugen van de fietscomputer gehaald ivm het afsluiten van de afsluitdijk. De naam is natuurlijk al verwarrend, namelijk het meer een verbindingsdijks dan een afsluiting. Afijn toch vanwege de vernieuwingen aan de dijk een afsluiting tot 2022. Dat betekent drie jaar geen jaarlijks rondje afsluitdijk en dat mag ik pittig noemen. Elke jaar ging ik er toch wel even overheen. Meestal net met de wind verkeerd en een hoop vliegen die de andere kant op vlogen. Echter het heeft een mythische status deze route over dat grote water.

Gelukkig voor iedereen met afkickverschijnselen, en iedereen die het leuk vindt een lekker toertochtje te rijden, is de Afsluitdijk op zondag 18 augustus speciaal opengesteld voor fietsers van de IJsselmeer Challenge. Daarmee is de IJsselmeer Challenge dit jaar de enige toertocht die wel over de Afsluitdijk gaat. Door mee te doen steun je ook direct een goed doel, want dit evenement zorgt er voor dat mensen met een beperking kunnen sporten.

De IJsselmeer Challenge heeft dit jaar vijf verschillende routes, variĆ«rend in afstand van 50 tot 300 kilometer. 

Natuurlijk kan je de rit ook met je eigen groep doen. Een lange rit, maar de route om het IJsselmeer is ontzettend mooi en gevarieerd. Als je het nog niet wist kom je er tijdens deze ronde achter dat elke polder er toch net weer even anders uitziet. Je komt onderweg ook tal van mooie historische plaatsjes tegen zoals Enkhuizen en Lemmer. Daarnaast is een rondje IJsselmeer ook vooral een rondje Hollandse waterwerken: de Afsluitdijk, het nog altijd met stoom aangedreven Woudagemaal, de Ketelbrug, eindeloze dijken en natuurlijk de in de Zuiderzee aangelegde polders van Flevoland.


Total climbing: 485 m
Download file: rondje ijsselmeer.gpx