Ik ben alweer een aantal jaar de gelukkige eigenaar van een Garmin Edge 1000. Daar heb ik al heel wat jaar van genoten. Mijn Garmin Forerunner 235 qua hartslag hierop gekoppeld. Ook heb ik hierop een Stages powermeter op aangesoten. Beide op ant+. Met de stage powermeter heb ik hier wel wat last van drops gehad, maar voor de rest een prima combinatie. Al een tijdje de Garmin site in de gaten gehouden voor de opvolger van de 1030, maar Garmin besloot eerst de Garmin 830 en de 530 te introduceren, voordat ze het vlaggenschip weer opnieuw gingen uitvinden. De Edge 1030 krijgt 90%-95% van de nieuwe features via een firmware update de komende maanden.

Garmin edge 830

Echt briljant is de Climb Pro Feature. Deze functie geeft je inzicht in allerlei gegevens tijdens een beklimming, vergelijkbaar met Strava Live Segmenten. Het zoekt als het ware de klimmetjes in een route die je hebt gekozen en kan deze zeer goed zichtbaar op het scherm toveren. In Nederland is het een beetje zoeken naar een geschikte klim, want de functie werkt bij een klim met een index vanaf 3000. Daarbij heb je een klim van minimaal 500 meter met 6% stijgingspercentage nodig, of 1000 meter met minimaal 3% gemiddeld.  Dit werkt als ik van tevoren een route of koers inlaad op de telefoon. Ik kan goed zien waar ik zit op een klim en hoeveel er nog komen gaat. Daardoor kan ik de klim beter indelen om een goede tijd neer te zetten.

Omdat ik een Strava Summit account heb, krijg ik ook meldingen van mijn opgeslagen segmenten. Ik zie live hoe ver ik voor of achter lig op het segment ten opzichte van mijn PR, de KOM en van vrienden die op hetzelfde segment hebben gereden.

Trainen

Niet alleen voor het bijhouden van je rit, maar ook om echt mee te trainen heeft de nieuwe edge 830 wat nieuws te bieden. De 830 heeft veel bekende functies, maar wat hem onderscheid van veel andere fietscomputers zijn bijvoorbeeld de volgende aspecten:

VO2max – Na een paar rondes geeft de Garmin aan dat ik een VO2max van 57 heb. Dit geeft een mooie indicatie van hoe het met mijn conditie staat!

Hersteltijd – Na een rondje flink doortrappen geeft de Garmin aan dat ik zo’n 72 uur nodig heb om volledig te herstellen van de inspanning. Dat is bijvoorbeeld handig als je fit wilt zijn voor een wedstrijd of toertocht.

Fysiologische metingen – Na de training kan ik een uitgebreid verslag van de training bekijken. Hoe zwaar was de training? Heb ik nieuwe records gezet? Wat is mijn FTP? Enzovoort, enzovoort.

Al je trainingsplannen kunnen automatisch worden gesynchroniseerd met het Garmin, want de koppeling met TrainingPeaks werkt feilloos. Tijdens mijn training krijg ik regelmatig de melding om wat te eten of te drinken. Dat is vooral handig in die trainingen, want dan vergeet ik dat nog wel eens.

Andere mooie veiligheidsfuncties zijn:

De Rider to rider messaging, hiermekun je met Garmins onderling snelle berichten kunt sturen. werkt helaas alleen bij een Garmin Edge 830 of 1030.

De Incidentdetectie is een functie die je liever nooit nodig wilt hebben. De Garmin Edge 830 herkent als je een crash hebt gehad en stuurt een bericht naar van tevoren ingestelde contactpersonen. Was het een valpartij ‘zonder erg’? Dan heb je nog een paar seconden de tijd om dat bericht te cancelen.

Dankzij Assistance functie zend je jouw locatie naar één of meerdere ingestelde contactpersonen. Handig als je ineens dubbel lek rijdt, je ketting breekt of om een andere reden niet verder kunt fietsen.

Bij iedere mooie rit hoort een cappucino. Toch is het altijd spannend om je fiets onbeheerd voor de deur achter te laten. Om die reden kun je op de Edge 830 een bike alarm aanzetten. Je krijgt direct een melding op je telefoon als je fiets in beweging word  gebracht, en de 830 geeft een alarmgeluid om de dief af te schrikken.

Ik neem zelf altijd een klein en heel licht slotje mee, geeft me iets meer vertrouwen, maar is wel een leuke feature.

Verdere koppelingen zijn als volgt mogelijk

Cadence (ANT+ or Bluetooth Smart)
Edge Remote (ANT+)
eBike (ANT+)
Heart Rate (ANT+ or Bluetooth Smart)
Lights (ANT+)
Indoor Trainer (ANT+ FE-C, though paired in a different spot)
Radar (ANT+)
Power Meter (ANT+ or Bluetooth Smart)
Shifting (ANT+)
Shimano Di2 (ANT)
Speed/Cadence (ANT+ or Bluetooth Smart)
Speed (ANT+ or Bluetooth Smart)
Varia Vision (ANT+)
VIRB (ANT+)

Dan is er ook meer focus op het trailrijden met de ATB. Iets waar de Vorige EDGE series niet echt in uitblonken

Omdat de Trailforks kaarten gemaakt worden op basis van dezelfde Open Street Map data, in plaats van dat Garmin óók alle mountainbike-informatie in haar op weg-gebruik-gerichte fietskaart probeert te proppen, krijg je er nu een aparte, speciaal voor het biken gemaakte kaart bij!

Alle bundelvarianten van beide toestellen bevatten overigens deze beide kaarten. Bij de MTB-bundels is alles af-fabriek ontgrendeld, bij niet-MTB-bundels moet je de Trailforkskaart éénmalig en kostenloos ontgrendelen.

Nieuwe mountainbikefuncties

De 1030 heeft al een geïnstalleerde Trailforks app waarop je -als je telefoon met je 1030 verbonden is- alle 130.000 Trailforks trails kan vinden. Van daar kan je ze in je GPS downloaden, je telefoon thuislaten en lekker gaan rijden. Met de 530 en 830 zitten die trails zelfs standaard ín je GPS opgeslagen, inclusief allerlei extra informatie. Contact met de telefoon is niet meer nodig.F

Trail Planning: Déze is interessant, omdat de moeilijkheidsgraad van een mountainbikeroute soms moeilijk is vast te stellen. Hiermee kun je je GPS vragen om een route van een bepaalde moeilijkheidsgraad, waarna hij je iets te rijden geeft. Of hij zelf iets berekent of enkel een Trailforks-route voorstelt, is niet bekend.

Nieuw is dat hij ook de manier van ATB rijden kan bij houden met jumps en flow. MTB-dynamiek telt het aantal jumps, de afstand tussen jumps en de hangtijd en houdt uw Grit en Flow bij, respectievelijk een maatstaf voor de moeilijkheidsgraad van de rit en een maatstaf voor de soepelheid van uw afdaling, zodat u een score krijgt die u de volgende keer kunt verbeteren.

Al met al indrukwekkende nieuwe features. Die moesten ook wel komen gezien de niet stilstaande concurrentie. Hiermee kan ik wel tot de conclusie komen dat de Garmin edge 1000 niet meer verder door ontwikkeld wordt. Het enige wat ik hier nog als minpunt kan aanbrengen is de wel ernstig hoge prijs als je kijkt naar de Edge 1030, die gezien de schermgrootte wel de voorkeur heeft.