Iedere fietsclub heeft wel iemand in het midden die de route voor die dag maakt. Niet meer van de saaie rondjes die men al 20 maal heeft gereden. Maar elke week weer een beetje anders dan anders. Ook het gevoel gaan we links gaan we rechts en soms ook belangrijk.. hoe lang is het nog of hoe lang mogen we nog. Kan ook het ligt eraan hoe de benen zijn die dag.

Strava heeft eigenlijk een hele makkelijke manier om GPX routes de bouwen die je of geheel automatisch kan inladen in bijv een Garmin fietscomputer. Het kan echter ook prima door de GPX te maken in Strava en daarna met de computer deze in de fietscomputer te laden. Die paar extra minuten kunnen er ook nog wel bij voor een fijne rit.

Stap 1 is natuurlijk inloggen op Strava. Klink als je ingelogd bent links bovenaan op Dashboard. Selecteer Mijn routes. Klik nu op Nieuwe route creëren.

Strava nieuwe route creëren

Druk nu op het grijse radaricoontje links naast de plus zodat het menu uit gaat klappen. schuif daarna het schuifje naast het symbool van global heatmap naar recht zodat hij rood wordt. Hiermee worden de populaire routes van alle Strava gebruikers in deze omgeving zichtbaar.

Strava Heatmap optie aan

Deze optie is waar het allemaal om gaat. Zeker als je in een omgeving komt die je niet echt goed kent. In feite maak je gebruik van de kennis van de locals. Kijk dat is handig op vakantie.

Voor de rest is het erg simpel en gebruikersvriendelijk. Druk met je muis op het punt waar je wilt starten. Hierna verschijnt er een groene punt (Startpunt) en klik daarna waar je langs wilt gaan. Hoe verder weg je klikt (5 of 10km) hoe meer Strava de route zelf van het vorige punt naar het nieuwe punt bepaalt. Dit kan je ondervangen door korte punten te nemen vanaf het startpunt.

Geen punt wanneer je je vergist of de route weer wilt aanpassen linksboven kan je de klik die je net gedaan hebt ongedaan maken, net als in de standaard Office pakketten.

Wanneer je klaar bent druk je op save. Het volgende menu verschijnt.

Save Strava routes menu

Vul hier de naam en de omschrijving. Je kan ervoor kiezen om de route prive te houden door Private aan te vinken. En thats it. Easy Peasy. Hierna kan je de gpx downloaden of voor de mensen die een Garmin hebben met Strava routes via connect iq erop, zal de route gelijk zichtbaar zijn op de Garmin strava app. https://www.racefietsen.org/strava-iq-connect-op-garmin-edge-fietscomputer/