Tja op een geheel plat noord nederland valt er weinig te klimmen. Hier en daar een viaduct bij Grou is een mooie vind ik altijd. Maar voor de rest is het mooi fietsen om de meren om het maar eens positief te vertellen.

Toch is er tegenwoordig een prachtig initiatief in Drenthe, een fietsprovincie bij uitstek, waar iemand een bestaande vuilnisbult heeft omgetoverd tot een Nederlandse alpe d’huzes. Stoer besluit en in het westen hebben ze dit al eens eerder gedaan bij Zoetermeer, waar een bult omgetoverd werd tot een golfbaan. Het kan dus B&W Heerenveen!! Of welke gemeente waar dan ook in het noorden.

OK dan de route van Heerenveen naar de Vamberg. Deze ligt onder Beilen en boven Hoogeveen. Dus nog wel een klein eindje fietsen vanuit Heerenveen, maar dan ben je wel lekker warm als je begint aan de klimmetjes. Ik heb een route gemaakt die ik zelf ga rijden. Vanuit alle hoeken gaan we het bergje op en nog een paar keer links en rechts.

Als je wilt fietsen/wielrennen en mountainbiken op de VAM-berg, dan kun je uiteraard het beste de fiets pakken naar Wijster. Kom je met de auto en fiets achterop, dan kun je parkeren/ opstappen bij:

Boslounge Spier, Oude Postweg 8, 9417 TG in Spier
Green Planet, Bultinge 2, 7933 TZ in Pesse
Parkeerplaats VAM-berg Zuid
Parkeerplaats VAM-berg Noord (bij Koffiekiosk Het Blinkerdje, Vamweg 5 in Wijster)

1-3

Zoals altijd te zien, maar ook te downloaden. Have fun!

Total climbing: 390 m
Download file: Col du vam heerenveen.gpx